Vignoble des Agaises

 Vignoble des Agaises of Ruffus is pionier van de wijnbouw in Henegouwen, een provincie die beroemd is geworden voor mousserende wijn. Het vennootschap tussen wijnhandelaar Raymond Leroy, grootgrondbezitter Etienne Delbeke, champagnehuis Thierry Gobillard en een aantal investeerders blijkt van goudwaarde. De keuze voor mousserende wijn met champagnedruiven is een schot in de roos. Agaises ligt niet toevallig op dezelfde krijtlaag als Champagne. Het tweede grootste domein van België groeit dit jaar van 35 naar 40 hectaren met voornamelijk chardonnay maar ook pinot noir en pinot meunier. Het domein lijdt grote verliezen in 2021 en maakt daarom geen Grand Millésime, hun topwijn. De schuimwijnen van 2021 blijken nochtans uitzonderlijk goed met zelfs een award voor de Ruffus Chardonnay Brut. Ruffus heeft steeds meer opslagplaats nodig nu het de rijpingsperiode sur lattes heeft verlengd tot vijftien maanden en binnenkort achttien maanden. Cuvée Grand Millésime 2019, nu op de markt, ligt 48 maanden sur lattes. Het is een rijke wijn die tijd op fl s nodig heeft om aromatische samenhang te verwerven. Vignoble des Agaises organiseert rondleidingen met proeverij, events voor bedrijven en in juli een zomerbar. Het domein werkt samen met toprestaurants om hun bezoekers culinair te verwennen. Wijndomein met stevige reputatie!

Een overzicht van de geselecteerde wijnen van dit wijnhuis kunt u terugvinden in onze gedrukte gids Wine Guide Belgium 2024.

Ook aan te raden Wijnhuizen

Domaine Mont des Anges

Domaine du Chant d'Eole

Le Vignoble de Sirault

Onze partners