Schorpion

De mousserende wijnen van dit kleine wijndomein zijn absolute referenties in België. Al meer dan dertig jaar koesteren de broers Robrecht en Wilfried Schorpion hun kleine wijngaard in het Limburgse Vliermaal. Het perceel van bijna twee hectaren ligt zuidelijk en heeft een steile helling met optimale zoninval. De bodem van de wijngaarden bestaat uit kalkleem met in de diepere lagen fossielen van maritieme oorsprong. Tussen de ranken is gras aangeplant om bodemerosie tegen te gaan. Beide broers werken natuurvriendelijk zowel in de wijngaard als in de wijnkelder. Alle druiven worden met de hand geplukt en met volle trossen geperst in de zelf gemaakte ‘coquard’ pers. Deze beroemde persen worden ook veelvuldig gebruikt in de Champagne regio. Na de gisting van de basiswijn in roestvrijstalen tanks, start de tweede gisting op. Deze gisting verloopt volgens de traditionele methode waarbij de wijn op flessen wordt getrokken met gist en suiker. De jonge parelwijn rijpt vervolgens heel lang in de kelder. Bij Schorpion rijpen de cuvées minstens drie jaar sur lattes. De broers produceren vier verschillende wijnen: de klassieke cuvées Goud Extra Brut en Zwart Extra Brut met daarnaast twee zeldzame wijnen: Cuvée Houben, een blend van twintig jaargangen met vier jaar rijping sur lattes en de unieke Fibonacci, een wijn gemaakt van een blend van twaalf jaargangen op basis van de oogsten tussen 1999 en 2010. Aansluitend blijft deze wijn twaalf jaar rijpen sur lattes met zijn gistresten. Een grootse wijn.

Een overzicht van de geselecteerde wijnen van dit wijnhuis kunt u terugvinden in onze gedrukte gids Wine Guide Belgium 2024.

Ook aan te raden Wijnhuizen

Domein Cuvelier

Optimbulles

Wijnkasteel Genoels-Elderen

Onze partners