Domein Cuvelier

Yves Cuvelier en zijn broer Patrick werden grootgebracht tussen de appel- en perenbomen in de streek rond Borgloon. Yves is naast wijnbouwer ook fruithandelaar. Zijn broer Patrick teelt appels en peren (23 hectaren) en onder-tussen dus ook druiven (drie hectaren). Hoewel Yves mooie grüner veltliner, sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir maakt, ligt zijn hart bij mousserende wijn. Yves en Patrick willen aparte wijnen maken, bizarre wijnen noemen ze het zelf. Vandaar wijnnamen zoals BizBarr, BizTro en BizNoir. Yves is al sinds 2000 bezig met wijn maar hij maakt er pas tien jaar geleden een professionele activiteit van. Yves toont ons de plaatsen waar hij zes soorten champagnedruiven plantte, namelijk chardonnay, pinot noir, pinot meunier, pinot gris, pinot blanc en petit meslier. Vanaf de start is het zijn droom om van al deze druiven een cuvée te maken. Sinds vorig jaar maakt hij die droom waar met de wel heel bijzondere ExcluBiz. Ook opvallend: een 100% petit meslier, een wat vergeten druif in de Champagne die daar gezien het warmere klimaat en zijn karakteristieke hoge zuren weer interesse wekt. De mousserende wijnen rijpen lang sur lattes  (>22 maanden), smaken droog en strak en hebben karakter en aromatische precisie.

Een overzicht van de geselecteerde wijnen van dit wijnhuis kunt u terugvinden in onze gedrukte gids Wine Guide Belgium 2024.

Ook aan te raden Wijnhuizen

Optimbulles

Schorpion

Clos d'Opleeuw

Onze partners