Belgische wijnbouw bloeit als nooit tevoren !

11 jul. 2024

Bereidt België zich voor om een van de meest veelbelovende nieuwe wijngebieden ter wereld te worden? 

In ons land is de wijnevolutie volop aan de gang en met de stijgende temperaturen verandert het zicht op de Belgische wijnbouw voortdurend. De ontwikkeling ervan begon enkele jaren geleden in verschillende regio's van ons land.

België zet zichzelf steeds meer op de kaart als een opkomend wijnland, mede dankzij de opwarming van de aarde en de professionalisering van wijnbouwers. Historisch gezien kende België een rijke wijntraditie in de late middeleeuwen, met wijngaarden in elke stad. Echter, de Kleine IJstijd en hevige concurrentie van buitenlandse wijnen deden de Belgische wijnbouw vanaf de zestiende eeuw grotendeels verdwijnen.

De klimatologische omstandigheden verbeterden vanaf de jaren '80, met stijgende temperaturen en meer zonuren. Dit creëerde nieuwe kansen voor wijnbouwers. Pioniers zoals Charles Legot en Jean Bellefroid inspireerden de eerste hobbyprojecten, die al snel werden opgevolgd door professionele investeringen. De beloning voor deze professionalisering kwam in 1997 met de toekenning van de eerste Belgische Beschermde Oorsprongsbenaming “BOB” voor Hagelandse Wijn. Een andere mijlpaal was Wijnkasteel Genoels-Elderen in Limburg, waar Jaap van Rennes in 1990 zes hectare wijngaard aanplantte, voornamelijk met Chardonnay. Dit domein wist al snel toprestaurants te overtuigen van de kwaliteit van Belgische wijn.

In de jaren '90 en '00 volgden nog meer initiatieven. Paul Vleminckx richtte in 1994 wijndomein Chardonnay Meerdael op, en Wilfried Schorpion oogstte veel faam met zijn mousserende wijnen. Jean-Pierre Six begon in 1996 met wijndomein Monteberg in West-Vlaanderen, gevolgd door Entre-Deux-Monts in 2004. Vanaf 2000 ontstonden jaarlijks nieuwe wijndomeinen in Vlaanderen, wat leidde tot 180 wijndomeinen in 2022. Witte wijn, vooral Chardonnay, domineert de productie, met internationaal erkende namen zoals Clos d'Opleeuw en het opkomende Wijnfaktorij. De Steinberg in Bree, met 26 hectare, is het grootste wijnbedrijf in Vlaanderen.

Wallonië heeft Vlaanderen ingehaald qua wijngaardoppervlakte en wijnproductie, goed voor 53,5% van de Belgische totale productie in 2023. Een belangrijke speler is Vignoble des Agaises, dat in 2002 zijn eerste chardonnays plantte en samen met buurman Chant d'Eole is uitgegroeid tot een van de grootste producenten van mousserende wijn in België. Waalse wijnbouw onderscheidt zich door de focus op biologische druiventeelt en crowdfunding als financieringsmodel. Voorbeelden zijn Domaine Viticole du Chenoy en Vin de Liège, die met intraspecifieke druivenrassen wijnen van hoge kwaliteit produceren. Investeerders zoals Domaine W en Château de Bousval leveren absolute topwijnen.

 

Hoewel het warmer wordende klimaat kansen biedt, brengt het ook uitdagingen zoals voorjaarsvorst, schimmels en plagen met zich mee. Wijnbouw in België vereist dan ook veel knowhow en veerkracht. Door klimaatverandering verschuift de druiventeelt steeds meer naar noordelijke streken, inclusief België. Dit belooft veel goeds voor de toekomst van Belgische wijn.

België is klaar om zijn plaats te veroveren op de wereldwijde wijnkaart, met een rijke variëteit aan wijnen die steeds meer internationale erkenning krijgen.

De zomer is een goed moment om de wijndomeinen van ons land te leren kennen. We nodigen je uit om ze te ontdekken op onze website en ze te bezoeken om zo hun wijnen te degusteren !

Ontdek nog veel meer over de de verrassende wereld van Belgische wijnen in onze Gault&Millau wijngids. Klik hier om te bestellen!

Tags:
Wijn

Meer Nieuws

Op 25 augustus zetten 28 Oost-Vlaamse wijnboeren hun deuren wagenwijd open tijdens de Oost-Vlaamse Wijntour.

22 aug. 2024

Unieke wijnbeleving op Château de Vignée's allereerste Belgische wijnbeurs

2 aug. 2024

Entre-Deux-Monts viert 20-jarig bestaan in 2024

8 jul. 2024

Onze partners